Witamy na stronie Transinfo.pl Nie widzisz tego artykułu, bo blokujesz reklamy, korzystając z Adblocka. Oto co możesz zrobić: Wypróbuj subskrypcję TransInfo.pl (już od 15 zł za rok), która ograniczy Ci reklamy i nie zobaczysz tego komunikatu Już subskrybujesz TransInfo.pl? Zaloguj się

Bistro zamiast wagonów restauracyjnych

inforail
07.08.2018 08:50
0 Komentarzy

Czeskie Kolejezamierzają zamieć wagony restauracyjne na bistra. Przewoźnik właśnie kończyprzebudowę pierwszych dziewięciu z nich.

Znajdzie się tam część barowa (tzw. bistro) i 40 miejscdla pasażerów 1. klasy.

„Celem jest zwiększenie efektywności ruchu, amianowicie zmniejszenie kosztów prowadzenia pociągów dalekobieżnych i wagonów gastronomicznych,przy jednoczesnym utrzymaniu usług gastronomicznych w pociągach i podniesieniupoziomu tych usług” – powiedział rzecznik Českih Drah Petr Šťáhlavský.

W dalszej kolejności przeprojektowanych zostanie sześćwagonów Armpee, które są obecnie uruchamiane, na przykład na linii Praga -Ołomuniec – Vsetín – Žilina. Do końca przyszłego roku w taborze przewoźnikadostępnych będzie 15 nowoczesnych bistr. Pozostałe 14 to stała część jednostekw pociągach Pendolino i RailJet.

„Liczymy na utrzymanie asortymentu produktów i napojóww takim samym stopniu jak dzisiaj, a nawet na rozszerzenie wyposażenia kuchni onowoczesny sprzęt. Co więc chcemy zachować i rozwinąć koncepcję serwowaniaprzekąsek do siedzenia pasażera”- dodał Šťáhlavský.

Obecnie Ceske drahy mają 37 wagonów restauracyjnych.Przebudowa dziewięciu z nich to dopiero pierwszy etap. Nie wiadomo ile finalnie zostanie przebudowanych na bistra.

Komentarze