Bistro zamiast wagonów restauracyjnych
Czeskie Kolejezamierzają zamieć wagony restauracyjne na bistra. Przewoźnik właśnie kończyprzebudowę pierwszych dziewięciu z nich.
Znajdzie się tam część barowa (tzw. bistro) i 40 miejscdla pasażerów 1. klasy.
„Celem jest zwiększenie efektywności ruchu, amianowicie zmniejszenie kosztów prowadzenia pociągów dalekobieżnych i wagonów gastronomicznych,przy jednoczesnym utrzymaniu usług gastronomicznych w pociągach i podniesieniupoziomu tych usług” – powiedział rzecznik Českih Drah Petr Šťáhlavský.
W dalszej kolejności przeprojektowanych zostanie sześćwagonów Armpee, które są obecnie uruchamiane, na przykład na linii Praga -Ołomuniec – Vsetín – Žilina. Do końca przyszłego roku w taborze przewoźnikadostępnych będzie 15 nowoczesnych bistr. Pozostałe 14 to stała część jednostekw pociągach Pendolino i RailJet.
„Liczymy na utrzymanie asortymentu produktów i napojóww takim samym stopniu jak dzisiaj, a nawet na rozszerzenie wyposażenia kuchni onowoczesny sprzęt. Co więc chcemy zachować i rozwinąć koncepcję serwowaniaprzekąsek do siedzenia pasażera”- dodał Šťáhlavský.
Obecnie Ceske drahy mają 37 wagonów restauracyjnych.Przebudowa dziewięciu z nich to dopiero pierwszy etap. Nie wiadomo ile finalnie zostanie przebudowanych na bistra.
„
Dla indywidualnych czytelników za 15 zł rocznie, a dla firm od 99 zł rocznie! Sprawdź naszą ofertę:
-
Subskrypcja na 12 m-cy
1 adres e-mail – prywatny15.00 zł przez 1 rok -
Subskrypcja biznes na 12 m-cy
1 adres e-mail – firmowy99.00 zł przez 1 rok -
Subskrypcja biznes na 12 m-cy
do 5 firmowych adresów e-mail495.00 zł przez 1 rok -
Subskrypcja biznes na 12 m-cy
do 10 adresów e-mail990.00 zł przez 1 rok -
Subskrypcja biznes na 12 m-cy
bez żadnych limitów!1,990.00 zł przez 1 rok
Komentarze